tirsdag 21. april 2009

Vårt møte med "Veiviserene"

For en liten stund tilbake ble vi informert av læreren om at vi skulle få besøk på skolen vår – av en liten gruppe samer som ønsket å fortelle oss om dem. Med litt skepsis gikk vi opp i biosalen, og der stod det to stykker, overraskende nok bare et par år eldre enn oss, og det var altså disse unge menneskene som ønsket å fortelle oss om kulturen deres. De begynte med å presentere seg selv, og vi fikk vite at de het Risten-Marja Inga og Ul-Juhan Partapuoli, og de var 19 og 20 år gamle.

Første fordommen om at ikke også samisk ungdom var engasjerte i å fortelle om kulturen deres og forskjeller oss imellom, sank i grus, og siden de allerede var i gang, begynte de rett og slett med å fortelle om toetasjers lavvoer med innlagt strøm og vann. Noen i klassen nikket også megetsigende da Risten-Marja begynte å fortelle om at hun brukte å sy sitt eget undertøy, mens andre tok ironien med et glis. Det viktigste er at stemningen ble ganske god og varm, og at de var åpne for alle spørsmål førte til en ganske fin interesse i klassen, ikke bare den vanlige høflige interessen det pleier å være. Og at de fenget såpass mange, og at få (om ikke ingen) sovnet, er kjempebra!

Vi fikk se samisk håndtverk på ekte – Risten-Marja hadde sydd kjoler og arbeidet i lær, og hun joiket også til oss, en joik vi ble fortalt at minnet henne om hennes avdøde mor. Det hele var ganske sterkt, og siden vi ble fortalt meningen bak joiken, fikk i alle fall noen av oss ny kunnskap om joiken.

Kommunikasjonen mellom foredragsholdere og elever var hele tiden der, og at veiviserene hadde slik en god selvironi og at de var så gode til å fortelle, gjorde det hele til et ganske trivelig møte. Det virket som om også de hadde det trivelig hos oss. Den kunnskapen om sin egen kultur de kunne vise oss, var imponerende; det var ikke bare snakk om at de visste hvordan man joiket, de fortalte oss om det samiske språket, vi fikk lære et par gloser på ulike samiske dialekter, vi ble fortalt om samenes naturreligon, sjamanismen, og det unike og morsomme foredraget ble helt sikkert bevart i minnene hos flere av oss! Jeg regner med at de aller fleste takker så mye for besøket og ønsker dem lykke til videre med å spre kunnskap om samer og deres kultur til flere unge sinn. :)

Dette er hva veiviserene skriver om deres besøk på skola vår:

http://www.infonuorra.no/dagbok/aust-lofoten-vgs-svolvaer-article12641-400.html

1 kommentar:

  1. Hei!

    Så morsomt å lese om besøket vårt i bloggen! Og det varmet at du har beskrevet foredraget med så fine ord :)

    Nå skal det også sies at vi trivdes også veldig, veldig bra på skolen deres!

    /Risten-Marja Inga, samisk veiviser 08/09 :)

    SvarSlett